Eilen päästiin siis harjoittelemaan jäljestystä. Aluksi ohjaaja näytti kuinka jälkeä tehdään ja me tehtiin sen jälkeen perässä. Ensimmäiset jäljet olivat lyhyet, alle 10m, ja joka askeleelle laitettiin makkaranpala tms herkkupala. Jäljen alkuun tallattiin maahan n. 50cmx50cm kokoinen alue, sama loppuun. Jos tallaus ei erottunut, potkittiin vähän maata pois. Aloitukseen nakattiin muutama herkkupala, mutta loppuun ei. Kun jälki oli valmis, koitettiin loikata vähän kauemmaksi, että jälki ei enää ruudusta jatkuisi. Jäljistä koitettiin saada myös aika näkyvät, jaloilla tökittiin painaumat maahan niin tiedettiin mistä jälki menee. Ja jäljet tehtiin toisten koirille, ei omille.

Hukalle tämä homma oli ihan omiaan, kuten arvelinkin. Ensimmäisellä jäljellä se alkoi heti tutkia jälkeä kun osoitin sitä ja annoin käskyn "jälki". Pari makkaranpalaa se nappasi alusta, mutta sitten sai makkaranpalat jäädä. Kertaalleen Hukka teki mutkat jäljen molemmin puolin, lieneekö käynyt jokin tuulahdus. Valitettavasti jäljen loppu oli huonosti merkattu. Hukka lähti haahuamaan ympäriinsä, näin että se joko kadotti jäljen tai se loppui. Kysyinkin heti jäljen tekijältä joka tuli kauempana perässä, että joko tää loppui. Ensin hän luuli sen vielä jatkuvan, mutta sitten vieressäni ollut ohjaaja huomasi makkaraläjän maassa ja kysyi loppuuko jälki makkaroihin (vaikka sen ei olisi kuulunut loppua). Jäljen loppu oli siis siinä ja sain palkattua Hukan mukanani olleesta herkkurasiasta. Tuosta näki jo aika hyvin, ettei Hukkaa kiinnostanut makkarat vaan itse jälki. Jälkeä ei siksi lopeteta herkkupaloihin, ettei koira oppisi menemään ilmavainulla jäljen loppuun, vaan ohjaaja pitää herkut mukanaan ja palkkaa koiran.

Toinen jälki meni myös hienosti. Nyt Hukka ei koskenut ollenkaan makkaroihin vaan meni jälkeä pitkin, ja hyvin tarkasti kuono maassa. Tosin vauhtia oli jo ihan kivasti, ei tarvis olla kyllä oikeastaan enää enempää:) Se vain ei pysähdy haistelemaan jäljen loppua, vaan yrittää etsiä minne se jälki jatkuu... Tosin sehän ei sillain huono asia ole, on ainakin intoa.

Nyt pitäis ennen ens tiistaita, eli seuraavaa harjoituskertaa, tehdä ainakin kaksi jälkeä. Harjoituksissa kun ei oikeastaan ehdi vetää kuin yhden pidemmän jäljen per koira. Ohjeeksi saatiin, että Hukalta voi makkaroiden määrää vähentää todella reilusti tai jättää kokonaan pois. Arvelinkin kyllä jo ennen harjoituksia, että Hukka ei taida mitään makkaroita tarvita, mutta mentiin kuitenkin ohjeiden mukaan. Sen verran monesti olen nähnyt kuinka tarkasti se menee esim. Reetun tai ihmisen jälkeä. Saa nähdä miten sitten käy jos jälki on vaikka muutaman tunninkin vanhaa, mutta vielä ei mennä sinne asti:)

Tänään pitäis käydä hakemassa koiruuksille tilaamiani eväitä Jahti-koiranruoka-autosta. 9kg naudan rustoluita, 8,5kg broilerinsiipiä ja 1kg rasvaa. Saavat vähän mielekkäämpää syömistä kuivamuonan vaihteluksi kun viimesyksyn hirvetkin on syöty jo aika tarkkaan eikä suraaviakaan ole odotettavissa ennen syyskuun loppua. Jos nuo raakaruuat osottautuu hyviksi, taidan käydä ostamassa niitä jatkossakin, eivät nimittäin tule oikeastaan yhtään kuivaruokaa kalliimmaksi (tosin talvella pakastintila voi olla aika kortilla...).