Sää suosi tänä päivänä meidän Ranuan reissua. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja pakkasta oli vain muutama aste. Mukana oli Pedon lisäksi kaksi lapinsalukia, Hukka ja Piki (Pilvipolun Neliapila). Molemmat on siis pudottaneet pohjavillan aika totaalisesti, eli tosi hoikan näköisiä molemmat. Ja vauhdikkaita ;)

Hukka pääsi ensimmäisenä aitaan. Meno oli aika samanlaista kuin aiemminkin. Aita oli jo vähän tamppaantunut joten Hukka sai jo ihan hyvät vauhdit, siitä syystä tokka tuppasi hajoamaan aika hyvin, mutta kertaakaan en huomannut, että Hukka olis yrittänyt poroihin kiinni asti. Korvat toimi aika heikosti, kertaalleen sain sen välillä pois kun oli pahimmat höyryt juossut pois ja lopuksi kolinapurkkien avulla. Koko ajan touhu oli sellaista paimennuksen ja saalistuksen rajalla olemista, jahtaavaa, mutta sepä oli nyt tiedossakin.

Piki pääsi ensimmäistä kertaa ihan sallitusti paimentamaan ja voimakas vietti sillä oli. Järkeä löytyi enemmän kuin Hukalta, mutta korvat oli yhtälailla kateissa :) Itsenäisiä koiria molemmat.

Piki paimentaa




Sitten paimentamaan pääsi Peto. Samassa aidassa "testattiin" kaikkia koiria, Petoa siis myös, pienempi aita olis ollut liian pieni. Ensin siis mentiin pienempään aitaan koiran ollessa hihnassa, porot oli aidassa myös. Peto ei kiinnittänyt poroihin paljon huomiota, enemmän olis kiinnostanut papanat.. Hätyytettiin porot isompaan aitaan ja mentiin itse perässä. Päästin Pedon irti ja sinne se lähti porojen perään jälkiä pitkin ja alkoi paimentaa. Ajattelin ensin, että ei se hauku, mutta kyllä se haukkukin sieltä tuli komeasti kun pääsi lähemmäs poroja. En tiedä oliko hauku-käskylläni mitään merkitystä, mutta haukku alkoi heti sen huudettuani. Paimennus vaikutti järkevältä, koira seurasi poroja ja pyrki ennakoimaan liikkeitä, haukku pysyi aika tasaisena, Peto ei siis kiihtynyt kauheasti. Korvat tosin vähän heitti toimimasta, tule-käskyyn ei pahemmin reagoitu.... Mutta sain Pedon sitten kiinni, kun pääsin sopivasti sen eteen. Sitten siirryttiin koiran kanssa yhdessä vähän matkaa poroja kohti, ilman hihnaa, pidin Petoa makupalojen avulla lähelläni. Käskin sen lähteä porojen luo ja Peto lähtikin, mutta vähän matkan päästä palasi takaisin. Lähdin koiran kanssa poroja kohti, mutta Peto ei oikein tiennyt, että lähteäkö vai eikö. Sitten porot lähti omatoimisesti liikenteeseen ja koira perään. Haukku viipyi taas vähän ja alkoi taas yhtäaikaa hauku-käskyni kanssa, lieneekö taas ollut kuitenkin vain sattumaa.Porot pysyi taas kasassa ja annettiin Pedon paimentaa ne pienempään aitaan. Taas meinasi olla korvat vähän kadoksissa, seis-käskyyn Peto reagoi, mutta päätti silti jatkaa matkaa porojen perään, mutta Juha sai sen pysäytettyä parin metrin päästä ja sitten Peto tuli luokseni. Koira hihnaan ja pienemmän aidan kautta pois, eikä Peto taaskaan paljon poroista piitannut kun olivat rauhassa. Vähän vilkuili minua ja poroja siinä vaiheessa kun porot siirtyi takaisin isompaan aitaan. Tosi tyytyväinen kyllä olen Pedon suoritukseen, koitetaan käydä tälle keväälle vielä uudestaankin kokeilemassa.

Juha näytti sitten lopuksi "mallia" omilla koirillaan Hanilla ja Roilla

Hani



Roi

Että tällainen päivä tänään. Pedon kanssa kiinnitetään edelleen enemmän huomiota tottelevaisuuteen, se saa alkaa juosta metsälenkeillä pitkä naru perässä niin ei pääse ohittamaan seis- tai tule-käskyjä.