Eilen käytiin pikamutka lapin puolella Pedon kanssa, aloittamassa meidän osalta Tepola-hanke. Matkalta poimittiin mukaan miehen serkkutyttö koirineen, 7v suomenlapinkoira narttu Taika (Miehtabiekka Taika), ja suunnistettiin kohti Kemijärveä. Noin 400km tuli taas auton mittariin, mutta äkkiä matkat meni kun juttuseuraa oli. Koiratkin käyttäyty tosi kivasti niin matkalla kuin, perilläkin vaikka joutuivat tunnin olemaan autossa keskenään. Taika ei autossa olosta niin välittänyt, makasi takapenkillä lähes liikkumatta, ja Peto taisi pääasiassa nukkua takakontissa. Peto kiinnitti ihmeen vähän Taikaan huomiota, ei sillä kauheasti kiinnostanut vaikka minä pelkäsin, että se olis saattanut olla tulossa kontista kalterin läpi takapenkille Taikan luokse, mutta ei se ollut. Samoin perillä kun otettiin koirat autosta niin enemmän Taikalla ois kiinnostanu Pedon luokse tulla mitä toisinpäin.

Ensin siis käytiin kuuntelemassa luentoa koiran kouluttamisesta, ihan perusjuttuja. Sitten mentiin koulutuskentälle missä oli vielä edellisen tokoryhmän koiria paikalla. Koirakkoja taisi olla kaikkiaan kymmenkunta. Peto ei sielläkään hirveästi muista koirista välittänyt. Maassa olevat hajut kiinnosti jonkin verran, mutta helposti sain siihen kontaktin, siis ihan erilaista kun miettiin tuollasia tilanteita Hukan kanssa... Peto kun ei piippaa muuten kun kotona häkissä, sekin varmaan Reetulta opittua. Ensin otettiin luoksetuloharjoitus. Se oli mielestäni vähän hassusti toteutettu kun se tuli heti alkuun ja vielä kentän reunassa jossa oli varmasti paljon mielenkiintoisia hajuja, ei oikeen ykskään koira lähtenyt kunnolla... Idea oli siis se, että koira laitettiin pitkään liinaan ja avustaja piti kiinni. Sitten omistaja juoksi piiloon samalla koiraa innostaen ja vasta sitten koira päästettiin perään kun se ei enää nähnyt omistajaa. Tietty myös kutsuttiin koiraa piilosta. Petokin jäi jotain välille haistelemaan ja tuli sitten kuono maassa luokse.

Sen jälkeen koira laitettiin kiinni vyötärölle hihnalla ja vuorotellen kierrettiin toiset koirakot, ideana siis se, että koira seuraa omistajaa ja kontaktista palkattiin, samoin kuin paikallaan olijat palkkasi koiraa kontaktista eikä toisten koirien katselusta. Peto piti paikallaan ollessa kyllä aika hyvin kontaktia, ei se juurikaan vilkuillut toisia koiria kun tarpeeksi tiheään palkkasin. Kävellessä kuono tahtoi hakeutua maahan herkästi, eikä vierellä kulkeminen kauhean hyvin siksi mennyt, mutta ei se toisten koirien luo ollut menossa. Sama tehtiin sitten juosten, tai niin, että kaikki juoksi ja se meni paremmin. Peto seurasi koko ajan minua, yhdisti homman varmaan näyttelyharjoitukseen vaikka nyt juostiin ihan sikin sokin ja ristiin rastiin.

Lopuksi harjoiteltiin sitten kontaktia ja istumista, tosin Taika ja Peto oli molemmat sen verran pitkällä, että meidän ohjaaja antoi vinkkejä vähän muihinkin juttuihin... Peto osasi siis oikein näppärästi istua ja se pysyy siinä paikallaankin hyvin kun olen sen opettanut, että naksuttimen ääni vapauttaa hakemaan palkan (tää oli yhden kouluttajan ohje ja mielestäni ihan toimiva, tosin enhän minä paljon mitään tokosta tiiä). Sivulle tulokin Pedolta onnistuu jo ihan kivasti (alkaa ymmärtää sanallisen käskynkin), nyt vaan pitäis itteä ottaa niskasta kiinni, että ei palkkais kuin kunnon asennosta, helposti menee vähän vinoksi tai joskus Peto tömähtää minun jalkaa vasten kun niin innokkaasti tulee... Seuraamisessa meillä on opeteltavaa, koska oikea paikka ei pysy. Jostain syystä Peto ponnahtaa seuraamaan lähtiessä liian kauas minusta. Oikeaa paikkaa on koitettu hakea "imuuttamisella", mutta sillon vaan koiran pää tulee oikeassa kohtaa, koko muu koira tulee minuun nähden vinossa. Ilmeisesti varoo minun jalkoja, on varmaan jossain tilanteessa jäänyt tassu alle tms. tai peräti monestikin, Peto on välillä niin vilkas liikkeissään ja varomatonkin, että se tahtoo olla vähän väliä jonkun jaloissa... Oikeastaan minä en kyllä tiiä, miksi näitä edes mietin, työhommia ajatellen Pedolle kyllä riittää, että se osaa seurata siinä vierellä jossain, kunhan pysyy mukana, ja sitä se jo oota-käskyllä osaa tehdäkin, matkat oon vaan pitäny aika lyhkäsenä vielä. Mut eihän sitä tiiä jos vaikka joskus innostuis sitä tokoa enemmänkin reenaamaan. Onhan se hienon näköstä kun koira osaa :) Mut ihan ok reissu siis, launataina sitten uudestaan ilman koiraa.