Eilen kävästiin Pedon ja Hukan kanssa Ranualla. Peto pääsi kokeilemaan paimennusta, Hukka oli vain matkaseurana. Lisäksi paikalle tuli lapinkoiranarttu Ruska, joka pääsi ensimmäistä kertaa poroja paimentamaan. Pedon työskentelyyn olen ihan suht tyytyväinen. Aitaan se joutui melko suoriltaan autosta, vähän se oli hämillään, mutta Pedon tyyliin vieraassa paikassa se käyttäytyi hyvin tyynesti, ei siis todellakaan käynyt kierroksilla.

Aidalle päin tulossa. (Kuvat Pedosta ottanut Emilia S.)


Peto odottaa lupaa lähteä


Siksipä paimennus oli aluksi vähän epämääräistä juoksentelua eikä haukkua oikein meinannut irrota ja kakka ois ollut hyvää.... Eipä se sinänsä ihme ettei Pedolla poroista heti vietti noussut nollasta sataan, kun kotona se on poroihin niin tottunut ja suhtautuu niihin hyvinkin tyynesti.

Välillä pitää kerätä "herkut" mukaan...


Mutta sitten kun käytin Pedon luonani ja vähän käskyllä sitä haukutin ja päästin uudelleen porojen luo, niin alkoi haukahduksiakin tulla ja paimennuskin sujua. Aika harvaan Peto kyllä siltikin haukahteli ja vasta aikas läheltä poroja, ehkä se ei nähnyt haukkumista tarpeelliseksi kun porot liikkui muutenkin...

Ja taas mennään



Kivasti se kuitenkin lopulta poroja liikutteli, ei laukkonut turhaan (porot oli kyllä aika vauhdikkaita jo valmiiksi) ja aika hyvin seurasi koko ajan miten ja missä porot meni. Korvatkin toimi joten kuten... Paremminkin olis voinut, mutta paljon paremmin mitä Hukalla ikinä tuossa tilanteessa ;) Eihän tämä ollut oikeastaan kuin vasta toinen kerta kun Peto pääsi oikeasti paimentamaan.






Missäs ne loput tulee...


Juhan kanssa oli kuitenkin puhe, että josko en vielä tänä vuonna veisi Petoa kokeeseen, sillä jos sitä haukkua ei siellä heti ala tulla niin äkkinäinen tuomari voi pistää aidasta pois. Mut reenataan me kyllä kevään mittaan :) Ja voishan sen sitten viedä vaikka suoraan kisaan ens vuonna jos näyttää, että alkaa hyvin pelaamaan, periaatteessahan se on paliskunnan työkoira. Kaveri kuvasi paimennuksista myös videota (ja väisteli samalla poroja). Pedon osuutta oli pakko vähän lyhennellä ettei olis menny ikä ja terveys videon lataamisessa nettiin... Ja laatukaan ei päätä huimaa samasta syystä :) Mut videoon pääsee tästä.

Ruska oli aika vauhdikas paimen ja ääntä tuli ihan eri tahtiin kuin Pedolla ;) Mut ihan kivasti silläkin meni.

Ruska liitää...


....ja kiitää



Ja sitten muita kuulumisia. Kuvia näpsin taas perjantaina meidän koiruuksista, laitetaan tähän pari. Loput pistän sitten galleriaan kun muistan/ehdin/jaksan...

Pojat nujuaa






Leevi


Reetu


Hukka ja Peto lenkillä





Ei oo koirilla enää liian hyvä kulku lumessa...


Ja näin paljon välitetään omista poroista...



Silmätarkastukseen yritin saada ajan Leeville ja Hukalle huomiseksi Kuusamoon, vaan täysi oli jo. Tuo tarkkiaika ei oo edes ollut esillä, koska kuulemma viime tarkastuksesta oli jäänyt niin paljon koiria yli. Seuraava ois suunnitteilla kuitenkin kevään aikana. Olen kyllä miettinyt tuon Reetunkin viemistä silmätarkastukseen. Sen käytös kun tuntuu koko ajan hankaloituvan ja muuttuvan. Näihin asti olen pistänyt asian sen piikkiin että Reetu on aina ollut stressiherkkä ja aika "heikkopäinen" ja nyt asiaa pahentaa nuo pikkuhiljaa kasvavat nuoremmat lauman jäsenet. Varmasti lauman kasvaminen on ollut osasyy, mutta viime aikoina olen pannut merkille asioita, joista voisi päätellä ettei se enää kunnolla näe. Se liitettynä epävarmaan luonteeseen voi hyvinkin olla ongelmien suurin syy. Toki olen jo aiemmin miettinyt Reetun silmiä kun ne näyttävät kovin tummilta, lähes mustilta ja salamavalon kanssa kuvatessa silmät vaikuttavat loistavan enemmän ja erilailla kuin muilla meidän koirista, kuten esim. kuvassa jonka otin viikonloppuna ihan kokeilumielessä.


Kun asiaa netin ihmeellisestä maailmasta tutkiskelin, tuli mieleeni oliskohan Reetulla PRA... Jämtteilläkin sitä esiintyy, mutta tutkitaan hyvin vähän kun yleensäkin niiltä tutkitaan silmiä vähänlaisesti. Mutta täytyy nyt seurailla Reetun tilannetta ja käyttää melkeimpä sekin kevään päälle tarkastuksessa niin asia selviää.