Aamusta startattiin 4.30 meidän pihasta, matkaseurana pslk Piki emäntineen. Mies lähti kuskiksi ja kuvaajaksi, joten perillä oltiin hyvissä ajoin. Siinä vähän tutusteltiin ja katseltiin paikkoja, kävelytettiin koiria. Minun tuurilla arpaonni suosi meidät ensimmäiseksi ja heti arvonnan jälkeen päästiin aitaan. En ollut ehtinyt Pedon kanssa ottaa oikein kontaktijuttuja tms makupalojen kans ja se oli automatkasta ja autossa odottelusta edelleen vähän "nuutunut", onneksi hain sen ennen arvontaa edes sieltä autosta... Mutta siitä se lähti.

Liekaporolla annoin Pedon olla irti. Tuomarit sanoi, että omalla vastuulla, mutta tiesin Pedon osaavan poron etupäätä varoa. Poro oli tosi rauhallinen, eikä Peto tainnut sitä ensin edes huomata kun aitaan käveltiin. Päästin Pedon irti ja se lähti kävelemään poroa ja tuomareita päin.


Sitten se huomasi poron, pysähtyi, katsoi (onko tuo elävä? ois voinut kuvitella sen ajattelevan), vähän urrasi jolloin poro ilmeisesti näytti jotain elonmerkkiä ja sitten kun kehotin, haukahti muutaman kerran.


Lähdin kiertämään poroa takaa ja Peto voksahteli porolle ja testaili mitä poro meinaa, mutta heti kun poro liikahti sitä kohti, väisti Peto aika reilusti metritolkulla tuomareiden ohi (tämä ei sinänsä ihme kun vaatimet on meillä sitä päässyt ajattamaan), kääntyi, huomasi ettei poro tullutkaan perään ja tuli haukun kanssa takaisin. Sitten se kiersi poron ja kävi aika läheltä sen takapäätäkin haistamassa. Tuomarit sanoi, että kiitos riittää, jolloin kutsuin Petoa ja lähdin kävelemään veräjälle päin jolloin Peto sitten lähti perään ja tuli luo.


Itse koe aloitettiin isommasta, puustoisesta aidasta. Isommasta aidasta ei ole kuin lähtökuva, mutta sieltä on videopätkä, jahka saan sen koneelle ja ladattua nettiin. Peto oli koko ajan hyvin rauhallinen, ei ollenkaan kiihtynyt, mutta silti se käskyn saatuaan lähti mallikkaasti hakemaan porot aidan takaosasta. Haukkua ei eka tullut, yksi tuomari ehti jo sanoa, että hyvältä näyttää kun tulis ääntäkin vielä, mutta kun käskin Petoa haukkumaan kun kävi porojen kanssa lähempänä, irtosi sitten ääntäkin.


Portilla sain Pedon olemaan menemättä porojen perään, kävelin sen eteen. Käsille ei tullut, kun huomasi heti jonkun hajun, mutta sain sen sitten kiinni. Portilta koiran kanssa piti kävellä pienempään aitaan niin, että koira ei ollut hihnassa, mutta hallinnassa. Useammin piti kyllä Petoa käskyttää, mutta kyllä se minua sitten odotteli.


Sitten odotettiin hetki lupaa päästä lähtemään taas porojen perään. Hyvin Peto kyllä malttoi odottaa.


Ja hyvin lähti taas matkaan. Täytyy myöntää, että älyttömän selkeitä muistikuvia ei ehtinyt pienemmästä aidasta jäädä ja kuvaaminenkin sitten epäonnistui. Mutta Peto antoi kohtuullisesti ääntä, piti minusta muuten aika hyvää etäisyyttä poroihin, mutta pari kertaa ajautui liian lähelle. Mahdollisesti vähän arviointivirhettä koiralta, tai sitten sen haukun tuleminen liian myöhään johti siihen. Sain Pedon kutsuttua käsille, ja ilmeisesti olis ollut tarkoitus vielä päästää se paimentamaan, mutta porot ehdittiinkin päästää jo aidasta pois.







Hyväksytty tulos saatiin ja ihan tyytyväinen kyllä olen. Kivasti Pedon korvat toimi ja ihan suht hyvin se työskenteli, toki hiomista vielä on, mutta ikäisekseen ihan hyvä suoritus. Oli toki testissä paljonkin nuoria koiria, osa jo todella taitavia ja tottelevaisia, mutta meille tää nyt oli ihan hyvä saavutus :) lopuksi vielä viralliset lausunnot:

Poropaimennuskoe 6.3.2011 Kolari, Karkulaisen aita

A. Koira kohtaa ohjauksen alaisena kiinni olevan poron

1. Koiran osoittama terävyys ja kiinnostus poroa kohtaan: Kiinnostunut

2. Koiran hallittavuus ja ohjaajan seuraaminen: Hallinnassa (vapaana), tulee luokse kutsuttaessa


B. Ohjaaja ajaa koiran avulla porotokan aitauksesta toiseen

3. Koiran hallittavuus ja rauhallisuus ennen ajokäskyä: Hallittavissa, tasapainoinen

4. Ajokäskyn totteleminen: Lähtee käskystä

5. Paimennuksen aloitustapa, tokan kokoaminen: Kokoaa tokan kiertäen, kiertämistaipumus

6. Ajotaoa jahtaava - paimentava: Hieman jahtaava, ajaa takaa

7. Haukun taajuus ja laatu: Rauhallinen

8. Etäisyys poroista: Liian lähellä

9. Koiran hallittavuus ajon aikana: Hallinnassa, tulee luokse kutsuttaessa

10. Ajon lopettaminen käskystä: Lopettaa ajon käskystä

11. Koiran palautuminen ajosta, rauhallisuus: Pysyy paikalla

12. Ohjaajan ja koiran yhteistyö: Hyvä yhteistyö

13. Koiran ottama paimennusvastuu, itsevarmuus: Tukeutuu hieman ohjaajaan

14. Koiran fyysinen kunto: Kunto riittää koko testin ajan

15. Koiran testissä osoittama paimennusvaisto: Osoittaa paimennusvaistoa

16. Käyttäytyminen agressiivisen poron kohdalla: -

17. Olosuhteet: -

Huomautuksia: Nuori lupaava koira, saisi haukkua enemmän.

Hyväksytty